Kolejne moje przepisy
Chińczyk I.
-2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- puszka mleczka kokosowego
- 2 łyżeczki pasta curry
- 3 łyżki sos sojowy
- mieszanka warzyw chińskich
- ja dodaje jeśli mam paprykę
- puszka ciecierzycy lub soczewica
- kostka tofu
- łyżeczka pasty tahini
- pół łyżeczki chili
- makaron ryżowy
W woku : Podsmażamy cebule i czosnek, dodajemy warzywa i mleczko kokosowe. Dodajemy pastę curry, sos sojowy. Następnie wrzucamy ciecierzyce lub soczewice. Tofu kroimy na kostki i wrzucamy do sosu. Mieszamy. Dodajemy resztę składników . Gotujemy makaron ryżowy. Po ugotowaniu , odsączamy wodę i mieszamy sos z makaronem w woku.
Sos z cukinią . Nie lubię cukinii, wiec jest to super patent na ukrycie jej smaku w sosie.
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryka
- 1 cukinia
-1 pomidor
- 1 tofu -puszka mleczka kokosowego
- 2 łyżeczki pasta curry (ja daje więcej)
- 3 łyżki sos sojowy (ja do każdego dania dodaje dużo)
- serek kremowy Apetina papaja-curry
- 1 łyżeczka pasta tahini (ja daje więcej)
- pół łyżeczki chili (ja daje więcej)
W woku: Podsmażamy cebule i czosnek. Dodajemy paprykę, cukinie, pomidora. Tofu kroimy w kosteczkę i dodajemy razem z mleczkiem kokosowym. Dodajemy resztę składników. Gotujemy ryż. Sos podajemy na ryż.
Lasagne bez mięsa.
- puszka soczewicy
- 2 cebule
- 1 papryka
- puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka pomidorów w puszce
- paczka tofu
- 3 ugotowane ziemniaki
- sos sojowy
- łyżeczka przyprawy curry
- parmezan
- bazylia
- oregano
- przyprawa do kurczaka
- czosnek granulowany
- robimy beszamel
- makaron do lasagne
Na patelni smażymy cebule, dodajemy paprykę. Wrzucamy pomidory w puszce, chwile mieszamy. Dodajemy soczewice, fasole, smażymy. Następnie wrzucamy pokrojone w kostkę tofu i potłuczone ziemniaki. Doprawiamy resztą składników. W naczyniu żaroodpornym : układamy warstwy makaron, sos, makaron , beszamel i ser. Pieczemy w piekarniku ok 170 C , aż makaron będzie miękki, a ser złocisty.
Tiramisu mojej mamy , najlepsze jakie w życiu jadłam.
- 3 opakowanie biszkoptów savoiardi
- 3 duże opakowania serka mascarpone
- pół szklanki cukru pudru
- 8 żółtek
- pół szklanki amaretto
- kawa
Miksujemy : mascarpone, cukier puder, żółtka, amaretto. Biszkopty moczymy w mocnej kawie. Wykładamy w tortownicy spód biszkoptami. Na to warstwa kremu. Później biszkopty. Następnie krem. Wstawiamy do lodówki. Najlepiej jakby tiramisu postało noc w lodówce, ale wątpię czy dacie rade :)
Komentarze
Prześlij komentarz