Kolejne moje przepisy

Chińczyk I. 

-2 cebule 

- 4 ząbki czosnku 

- puszka mleczka kokosowego 

- 2 łyżeczki pasta curry 

- 3 łyżki sos sojowy 

- mieszanka warzyw chińskich 

- ja dodaje jeśli mam paprykę 

- puszka ciecierzycy lub soczewica 

- kostka tofu 

- łyżeczka pasty tahini 

- pół łyżeczki chili 

- makaron ryżowy 

W woku : Podsmażamy cebule i czosnek, dodajemy warzywa i mleczko kokosowe. Dodajemy pastę curry, sos sojowy. Następnie wrzucamy ciecierzyce lub soczewice. Tofu kroimy na kostki i wrzucamy do sosu. Mieszamy. Dodajemy resztę składników . Gotujemy makaron ryżowy. Po ugotowaniu , odsączamy wodę i mieszamy sos z makaronem w woku.

Sos z cukinią . Nie lubię cukinii, wiec jest to super patent na ukrycie jej smaku w sosie. 

- 2 cebule 

- 3 ząbki czosnku 

- 1 papryka 

- 1 cukinia 

-1 pomidor 

- 1 tofu -puszka mleczka kokosowego 

- 2 łyżeczki pasta curry (ja daje więcej) 

- 3 łyżki sos sojowy (ja do każdego dania dodaje dużo) 

- serek kremowy Apetina papaja-curry 

- 1 łyżeczka pasta tahini (ja daje więcej) 

- pół łyżeczki chili (ja daje więcej) 

W woku: Podsmażamy cebule i czosnek. Dodajemy paprykę, cukinie, pomidora. Tofu kroimy w kosteczkę i dodajemy razem z mleczkiem kokosowym. Dodajemy resztę składników. Gotujemy ryż. Sos podajemy na ryż.

Lasagne bez mięsa. 

 - puszka soczewicy 

- 2 cebule 

- 1 papryka 

- puszka czerwonej fasoli 

- 1 puszka pomidorów w puszce 

- paczka tofu 

- 3 ugotowane ziemniaki 

- sos sojowy 

- łyżeczka przyprawy curry 

- parmezan 

- bazylia 

- oregano 

- przyprawa do kurczaka 

- czosnek granulowany 

- robimy beszamel 

- makaron do lasagne 

Na patelni smażymy cebule, dodajemy paprykę. Wrzucamy pomidory w puszce, chwile mieszamy. Dodajemy soczewice, fasole, smażymy. Następnie wrzucamy pokrojone w kostkę tofu i potłuczone ziemniaki. Doprawiamy resztą składników. W naczyniu żaroodpornym : układamy warstwy makaron, sos, makaron , beszamel i ser. Pieczemy w piekarniku ok 170 C , aż makaron będzie miękki, a ser złocisty.

 Tiramisu mojej mamy , najlepsze jakie w życiu jadłam. 

 - 3 opakowanie biszkoptów savoiardi 

- 3 duże opakowania serka mascarpone 

- pół szklanki cukru pudru 

- 8 żółtek 

- pół szklanki amaretto 

- kawa 

Miksujemy : mascarpone, cukier puder, żółtka, amaretto. Biszkopty moczymy w mocnej kawie. Wykładamy w tortownicy spód biszkoptami. Na to warstwa kremu. Później biszkopty. Następnie krem. Wstawiamy do lodówki. Najlepiej jakby tiramisu postało noc w lodówce, ale wątpię czy dacie rade :)

Komentarze

Popularne posty